divendres, 12 de novembre del 2010

Havaneres ATOTAVELA a la festa de St. Andreu de Castellcir


Per a celebrar el 3r aniversari de les noces dels gegants Andreu i Coloma, el dimarts 30-11-10, s'ha organitzat un dinar popular amb una sobretaula amenitzada amb una cantada d'havaneres del grup ATOTAVELA.


La cantada, començarà aproximadament a partir de les 16 h.

Tot i la crisi "gegantina" que ens aclapara, els gegants estan disposats a que la festa, en esència, es mantingui en peu i no sigui deslluïda.

Hi sou tots convidats...no més cal que tingueu ganes de festa i estar disposats a gaudir-la !!!






Imatges Festa St. Andreu 30-11-08 en companyia dels gegants Coloma i Andreu

divendres, 22 d’octubre del 2010

ATOTAVELA a la Festa del Vi Novell a La Granada




Diumenge 14 de novembre, aproximadament a les 11:30 h., està prevista la cantada d'havaneres, després de l'esmorzar de la Festa del Vi Novell, al Celler Cooperatiu de La Granada, en el que serà l'últim acte per a celebrar el 90è aniversari del Celler Cooperatiu.

Esmorzar, vi novell i havaneres de sempre, en el Celler que encara s'ensuma l'aroma de la varema...una combinació que cal gaudir i no es pot deixar perdre !!!

Us mostrem l'anunci oficial de l'acte:


CELLER COOPERATIU I SECCIÓ DE CRÈDIT LA GRANADA

ÚLTIM ACTE DE CELEBRACIÓ DEL 90È ANIVERSARI DEL CELLER,11ª FESTA DEL VI NOVELL

Amb motiu de la presentació del VI NOVELL, el Consell Rector ha decidit organitzar una trobada de socis i familiars per al proper diumenge 14 de novembre de 2010.

Aquesta trobada consistirà en un esmorzar de botifarra, cansalada i arengada a la brasa.

També hi haurà :
- Pa, tomàquet
- Postres, cafè
- Copa de regal, commemorativa del 90è aniversaris del celler.
- I, naturalment tot regat amb el VI NOVELL

L’esmorzar se servirà a les deu del matí.

Desprès de l’esmorzar, es podrà visitar en les instal•lacions del celler l’exposició de fotografies antigues i també l’exposició itinerant de fotografies de celebració del 25è aniversari de CEVIPE.

També estarà oberta l’agrobotiga per tal de poder comprar el vi novell embotellat.

HI HAURÀ L’ACTUACIÓ DEL GRUP D’HAVANERES ATOTAVELA

Els tiquets per a l’esmorzar es podran adquirir a les oficines de l’entitat, al carrer de les Eres núm., 11, a partir del divendres 15 d’octubre i fins al divendres 5 de novembre, si no s’esgoten abans, al preu de 5 euros.


PLAÇES LIMITADES MÁXIM 400 PERSONES

LI HI ESPEREM !!!




dilluns, 11 d’octubre del 2010

ATOTAVELA estrena myspace.com/atotavela i grava el repertori de la temporada 2010




Avui, en una sessió de treball força productiva, hem enregistrat el repertori que hem ofert a les cantades de la temporada 2010. Serà la primera gravació d'ATOTAVELA amb els components actuals, en Gudi, l'Anna, Mauricio, Paulí i Miquel. Ara, cal maquillar-la. Quan estigui enllestida -en Paulí tindrà prou feina- us la podrem oferir en el myspace, que just avui, en Gudi, li ha fet donar els primers passos: http://www.myspace.com/atotavela

dimarts, 5 d’octubre del 2010

Trobada d'acordionistes de St. Feliu de Codines, en el Youtube

Si voleu tenir un tast d'imatges i so, de la Trobada d'acordionistes,del dissabte 4 d'octubre de 2010, podeu trobar-ho clicant en el títol d'aquest artícle.

dijous, 30 de setembre del 2010

Primer concert d'acordió a St. Feliu de Codines



Dissabte 2 d'octubre és la data triada per a la primera trobada d'acordionistes a St. Feliu de Codines, a les 6 de la tarda, al Centre Cívic La Fonteta.
En Pep Vancell i en Miquel Gómez, acordionistes locals, junt amb Hans Móller, Ferràn Martínez i Jordi Comasólives, s'encuidaran de realitzar el primer concert d'acordió, en el marc d'una diada on l'acordió sortirà al carrer per formar part del paisatge santfeliuenc i aportar la nota musical.
A partir de mig matí, a la plaça ocupada pel mercat setmanal, es podrà, ja, escoltar la música informal dels acordionistes, per anar escalfant l'ambient. I per la tarda, a partir de les 6, en un ambient més recollit, tindrà lloc el concert d'acordió.
Us esperem i desitgem que us agradi.

dijous, 19 d’agost del 2010

Discurs d'un veterà de guerra nortamericà

Val la pena escoltar atentament les paraules d'aquest veterà de guerra (cliqueu en el títol de l'article per a visualitar-lo), per que venen a ser com una espurna dins dels discurs dominant que ens enfarfega constantment, com si fos el més natural del món. L'espurna és un instant. Aquestes paraules, també. Si no es capten al momment, ja no se sap fins quan tornaran a apararèixer.

dijous, 5 d’agost del 2010

Diumenge 8 d'agost, a les 20:00, havaneres ATOTAVELA a El Pla de Sant Tirs


Vista general de El Pla de Sant Tirs


Excel·lent gravat de Cal Babot, de El Pla de Sant Tirs, foto treta de la web d'en jordicasamajor.nirudia.com

Al caure la tarda, abans de sopar, a les 20:00 h, a la Plaça Major, el Grup d'havaneres ATOTAVELA, que prèviament haurà carregat bateries, a base de "pulpo gallego", del Restaurant Ò-Picoteo, de Cercs, preparat per la Rosi, per l'ocassió, tindrà el gust d'oferir-vos les havaneres, cançons marineres i cant popular, amb la intenció de gaudir, tots plegats, d'una estona agradable, acompanyada d'un bon cremat, en un marc incomparable, el de El Pla de Sant Tirs.

Per a les persones que veniu de lluny, us oferim la descripció que en fa la Wiquipèdia del poble, per que esteu una mica més informats de lloc.

El Pla de St Tirs, nucli del municipi de la Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell.
És la vila amb més habitants del municipi i és el cap municipal. Actualment amb 342 habitants, el 1991 en tenia 252, a diferència de la resta de pobles del municipi és dels pocs que té un augment d'habitants, on s'han construit força cases durant els últims anys. Es troba a 702 metres d'altitud damunt un turó, el final del qual acabava amb una plana on hi ha pastures i que dóna nom al poble tot i que té carrers força costers.


I la descripció més acurada que en fa l'Enciclopèdia Catalana

Situació i presentació

L'antic municipi del Pla de Sant Tirs tenia una extensió de 12,16 km2, però l'any 1968 li foren annexats els termes veïns de Tost, Arfa i la Parròquia d'Hortó. A partir d'aquest moment hom donà el nom oficial de Ribera d'Urgellet.
El terme tradicional del Pla de Sant Tirs, força petit, era delimitat a l'W i al NW pel Segre, antiga divisòria amb Noves de Segre i la Parròquia d'Hortó. A migdia i a llevant envoltava el terme l'antic municipi de Tost, i al NE confrontava amb Arfa.
El terme tradicional de Tost, de 51,1 km2, d'extensió, era al SW de la Seu d'Urgell, al bell mig de la comarca. S'estenia a l'esquerra del Segre i comprenia tota la vall de Tost.
El terme tradicional del municipi d'Arfa, de 18,9 km2, era situat aigua avall de la Seu d'Urgell, a l'esquerra del Segre.
El riu feia de divisòria a tramuntana i a ponent amb els municipis propers de la Seu d'Urgell, Castellciutat, Aravell i la Parròquia d'Hortó.
El terme tradicional de la Parròquia d'Hortó, de 24,8 km2, era situat a la dreta del Segre, aigua avall de la Seu d'Urgell, poc abans que hi conflueixi el riu de Pallerols, que en part fa de límit occidental del terme amb Noves de Segre i amb l'enclavament de Castellins. Així, el terme de la Parròquia d'Hortó s'estenia entre dos rius, el de Pallerols i el Segre, riu aquest que separa el terme del Pla de Sant Tirs i d'Arfa. Això no obstant, una petita llenca a l'esquerra del Segre i encaixada entre aquests dos municipis pertanyia al de la Parròquia d'Hortó.
Els actuals límits municipals del Pla de Sant Tirs són, al N, amb Montferrer i Castellbò i amb la Seu d'Urgell, a llevant amb Alàs i Cerc i Lavansa i Fórnols, al S i SW amb Fígols i Alinyà i a l'W amb Noves de Segre i amb l'enclavament de Castellins del municipi de Montferrer i Castellbò.
El límit físic del terme des del SW, al congost de Tresponts, remunta aigua amunt el Segre, fins poc abans del desguàs del barranc de Culinoves, per l'esquerra. El termenal en direcció a ponent passa per l'Obaga Estremera i en arribar al riu de Pallerols remunta el curs i assoleix els contraforts de les Agudes, per davallar en direcció al Segre entre el barranc de Talesa i la llau de Matzeres. Passa per l'aiguabarreig del riu de Castellbò amb el riu d'Aravell, encercla part de les instal·lacions de l'aeroport de la Seu d'Urgell (que és entre els termes del Pla de Sant Tirs i Montferrer i Castellbò) i arriba per la dreta al Segre, davant del nucli d'Arfa. Novament el Segre en aquest sector forma el límit natural del municipi fins al desguàs del riu de Casanoves, i el termenal remunta el turó de Porredon (1 123 m), passa a ponent del pui de la Bastida (1 309 m), travessa la capçalera del riu de Casanoves, passa a llevant del tossal de la Canaleta (1 364 m) i arriba a la roca de la Dona. El termenal envolta la vall drenada pel riu de Tost, que es forma als vessants del Montsec de Tost o Cadí de Tost. Aquesta serra, prolongació ponentina de la de Cadí, entre les valls de Lavansa i de Tost, culmina al puig de Serreïnes (1 687 m).
El Segre és l'eix hidrogràfic del municipi i hi desguassen per la dreta i per l'esquerra tots els cursos d'aigua que solquen el terme. Bé que el nombre de barrancs i torrents és important, cal destacar sobretot dos cursos que vessen al Segre per l'esquerra i que formen dues valls importants: el riu de Lavansa i el riu de Tost. El curs baix del riu de Lavansa forma el límit meridional del terme; hi penetra després de travessar l'estret de Lavansa, i rep per la dreta les aigües del torrent de Ruixol, poc abans de la desembocadura en ple congost de Tresponts, prop del lloc de l'Hostal Nou. El riu de Tost desguassa al Segre després del nucli dels Hostalets de Tost, i a la capçalera és format pel torrent de Fontelles, el del Solà i el Riu Roig de Sauvanyà. Aigua avall del nucli de Torà de Tost, el riu de Tost rep per l'esquerra els torrents de la Manyada, de la Font-roja i de Rotes.
També per l'esquerra desguassen al Segre el Torrent Penjat, el barranc de Culinoves, el riu del Pla, el riu d'Arfa, el torrent de la Freita i el riu de Casanoves. Per la dreta hi desguassen el riu d'Aravell, el barranc de Folgueroles i el de l'Oliva.
El terme comprèn, a més del poble del Pla de Sant Tirs, cap de municipi, els pobles de Montan de Tost, Adrall, la Parròquia d'Hortó i Torà de Tost, les caseries i els llogarets de les Bordes d'Arfa, Castellar els Hostalets de Tost, la Coma de Nabiners i Sant Pere Codinet, la vila d'Arfa i els llocs despoblats de la Bastida, Gramós, Nabiners, Tost, Sauvanyà, Fontelles i la Freita, a més d'un nombre important de masies esparses arreu.
L'eix de comunicació principal és la carretera C-14, que segueix paral·lela al Segre, per l'esquerra des dels Hostalets, i passa per Codinet i el Pla de Sant Tirs. Des de la C-14, prop de l'Hostal Nou (que ja pertany a Fígols i Alinyà), hi ha el trencant cap a Montan de Tost (que continua vers el terme de Lavansa i Fórnols), i a l'altura dels Hostalets parteixen les carreteres de Castellar, d'una banda, i la que va a la Bastida, Tost i Torà. A Adrall, la C-14 enllaça amb la N-260, que cap a l'W, en direcció a Sort, passa per la Parròquia d'Hortó i en direcció a la Seu, al NE, hi parteix un brancal que arriba fins a la vila d'Arfa.
També hi ha diversos camins antics, que comuniquen altres indrets del terme, entre els quals el de Lavansa a la Seu d'Urgell, que passa pel coll d'Arnat al SE i que passa per l'antic poble de Tost; el camí vell de Tost al Pla de Sant Tirs i el camí de la Mina, que porta a les mines d'Arfa. Al municipi es troben part de les instal·lacions de l'aeroport de la Seu d'Urgell, que restava tancat als vols regulars des del 1983, però el març del 2000 la Generalitat de Catalunya va aprovar la instal·lació de l'Aeroport Internacional dels Pirineus en aquest emplaçament.

dimarts, 27 de juliol del 2010

ATOTAVELA torna a COLLSABADELL

Fent els preparatius de la cantada d'havaneres. Collsabadell, agost 2008

Dissabte 31 de juliol, a les 20:00 h, en el marc acollidor de Collsabadell, està prevista la cantada d'havaneres del grup ATOTAVELA, amb rom cremat inclós. I, després, de l'havaneres, us espera el ball, com cada any.

...Una nit d'estiu que no us la podeu deixar escapar !!!
Afegeix una imatge

diumenge, 25 de juliol del 2010

Les havaneres d'ATOTAVELA i els "Americanos" de Cubelles


Isidre Gómez (1923-2010)Va fer de Cubelles el seu "somni americà"


Pau Urpí (1898-?), a Cuba, en la seva juventut


El meu germà, Ramón Gómez, caracteritzat per a l'ocassió, com a Pere Escardó i Pedro

Us preguntareu quina relació hi ha entre el Grup ATOTAVELA i els "Americanos" de Cubelles. Ben mirat, cap ni una. Però si voleu fer correr la imaginació...pot ser sí.
És ben conegut que durant el segle XIX i la primera part del XX, van partir de Cubelles un grapat de gent que buscaven fortuna o una manera de buscar-se la vida en millor condicions que les que aquí tenien.
Cadascú, de manera més propera o llunyana, coneix persones que es van aventurar a creuar el mar amb la il·lusió d'una vida millor.
Us explico el meu cas. El meu avi matern, en Pau Marcillas, a l'any 1916, havia de marxar, amb el seu amic en Pau Urpí, cap a Cuba (no podien triar altre lloc, ja que les arrels de Cuba i Cubelles, són les mateixes.La diferència està en "elles": les cubanes o les cubellenques), però finalment no el va acompanyar. Cosa del destí, que jo, ara, sigui aquí.
En Pau Urpí, que no va poder tornar a Cubelles, a ben morir, tenia contacte amb Cubelles a través de la correspondència que durant anys va mantenir amb la meva mare i tieta, Maria i Maria Dolors Marcillas. Elles, tampoc, van estar mai a Cuba, tot i que, amb les descripcions que en feia en Pau Urpí, els hi semblava que estaven allà..."Allá en la Habana" (Havanera clàssica).
De moment, això, està relacionat amb els "americanos", però Isidre Gómez, el meu pare, què hi te a veure amb tot això? Ell, no va anar mai a Cuba ni va creuar el mar. Ell, va fer a l'inrevés. Va venir de Vilanova, als 16 anys, el 1939, fugint de la penùria, a buscar fortuna a Cubelles. El seu somni, el va desplegar a Cubelles, fent de pagès i hortalà, no calia anar més enllà.
No va estar a Cuba, tampoc, però hi viatjava virtualment cada cop que cantava. I cantava havaneres. Les cantava inclus quan, en els seus últims anys de vida, era hospitalitzat i entre deliri i deliri deixava anar "Quan jo en tenia pocs anys..." o mentre treia amb prou feines les males herbes "Amb setanta anys a l'esquena...", "Cóm serà el mar, serà blau i gran com diuen...".
Ara ja no pot ni anar a Cuba ni cantar. Però sí que se li pot cantar...una havanera.

Hi sou tots convidats !!!

Ramón: -va, Miquel, engega amb les havaneres i no xerris tant !!!

Miquel: -doncs, havaneres...ATOTAVELA !!!

El diumenge 1 d'agost, a les 22:30 h, cantada d'havaneres al Centre Cívic de Cubelles

divendres, 23 de juliol del 2010

Al Restaurant St. Pol, de S'AGARÓ

Vista del Restaurant St. Pol, preparat pel sopar. 23-7-09


Escenari preparat per la cantada d'ATOTAVELA. 23-7-09

El dimarts 3 d'agost i el dimarts 24 d'agost, a les 22:00 h, el Grup ATOTAVELA, iniciarà la cantada d'havaneres per aquelles persones que vulguin gaudir d'un sopar, a ritme d'havanera o aquelles persones que gaudiu de vacances i passajeu ran de platja, per davant del Restaurant Sant Pol.
Tindreu ocassió d'ensumar la flaire del rom mentre es prepara el cremat i, també, tastar-lo a partir de la mitja part de la cantada.
El lloc, el moment, la vostra presència, poden fer que sigui una nit d'estiu, d'intensa calor, suavitzada pel cant de l'havanera.
Qui vulgui reservar-se un lloc, només li cal trucar al Restaurant St. Pol, al tel. 972 32 10 70 o al 977 32 63 38.
No us ho perdeu, us esperem a tots !!!

dijous, 22 de juliol del 2010

ATOTAVELA al CN del Garraf


Anna, Miquel, Gudi, Paulí i Mauri


Vista del port del Garraf



Anna



Gudi




Rom cremat



Dissabte passat, a peu de port, vàrem reiniciar la ruta havanera de la temporada. El marc, la festa de la patrona, després d'una sardinada, era el lloc i el moment idoni per a engegar les cantades d'aquest estiu.

Per a nosaltres, significava el posar a prova el treball fet a l'hivern, per a preparar la temporada i veure com ens sentíem, a l'escenari, els antics i les noves incorporacions al grup. El valset, La Rosa del Port, va marcar l'inici. Ens vàrem encomanar als patrons i patrones possibles i la cosa va anar vent en popa.

Un cop trencat el gel, ja no ens podíem aturar. Ens hi vàrem sentir força bé. L'acollida de la gent, l'efecte de la sardina da, acompanyada del rom cremat, van donar lloc a un bon reinici.

Una de les peces que va agrair més el públic, va ser "Carmen", l'havanera de Bizet, interpretada per la veu més femenina del grup, l'Anna, amb la què va tocar la fibra sensible de més d'un. L'Anna, amb aquest regal vocal, s'estrenava com "havanera".

L'altre que es va ensorrar la gorra fins el clatell i amb la visera fent la salutació romana, era en Gudi, cantant bregat en tot tipus de gènere musical que us podeu imaginar i guitarrista qualificat.

Va ser un inici de ruta força engrescador que esperem es converteixi en una trajectòria que poguem gaudir tots plegats.










diumenge, 9 de maig del 2010

Nou intent de presentació d'ATOTAVELA 2010 al Bar Musical La Vaqueria

El dimecres 12 de maig, a les 21 h, si els deus ens ho permeten i els vents bufen a favor, farem la presentació que estava prevista per a dimecres passat.
Una de les veus del grup, tenia caducat l'antivirus i una faringitis troyana li va fer una mala passada. Un cop reinstalat l'antivirus, esperem que no hi hagi més complicacions.
Així doncs, deixeu-vos portar per la força del vent i veureu que anireu a parar al Bar Musical, La Vaqueria, de Palau.

divendres, 23 d’abril del 2010

Presentació de la temporada a La Vaqueria de Palau-Solità i Plegamans

Dimecres 5 de maig, a l'hora de sopar, podreu fer un tast del què serà el grup ATOTAVELA la temporada 2010.

Els canvis més significatius venen marcats per la incorporació de dos nous membres en el grup: la Anna, veu cantant, i en Gudi, veu cantant i guitarrista. En Paulí, conitua amb el baix, Mauricio, en la percussió llatina i en Miquel, canta i torna a l'acordió.

Aquesta és la nova configuració amb la que s'aborda el repertori habitual del grup i s'incorporen alguns nous temes, adaptats a les característiques dels components. El disposar de veu femanina, ens obre la possibilitat a ampliar el repertori.

A La Vaqueria, Bar-Restaurant, de Palau, C/ Camí de Can Llonc 7, podeu fer la reserva per a sopar una mica, trucant al 678 566 500 (mòbil) i nosaltres ens encuidarem que el pogueu saborejar a ritme d'havanera.

Esperem que us agradi i bon profit!!!

dissabte, 13 de febrer del 2010

Nou alè...ATOTAVELA!!!




Fa uns mesos que, exteriorment, no hem donat senyals de vida. Això es mereix alguna explicació.
Al finalitzar la temporada del 2009, dos components del grup, en Quim i en Tino, amb llarga trajectòria en el món de l'havanera, Decidir van deixar-lo. Eren dos puntals del grup. Elements Calia buscar nous per a donar-li continuïtat. Llavors s'hi van Incorporar l'Anna i el Gudi, dos músics amb experiència en el món de les Orquestres i que coneixen el repertori de la música popular i les havaneres.
Durant l'hivern, ens hem dedicat a la feina interna de distribuir la feina i conjuntar-nos.
La cosa ha quedat de la següent manera: l'Anna, passa a cantant veu, en Gudi, canta i toca la guitarra, en Miquel, canta i torna a l'acordió, en Paulí, continua amb el baix i la direcció i en Maurici , canta i Manté és un percussionista com.
Ara, ja estem en disposició de mostrar a l'exterior realitzat el treball. Esperem poder gaudir-ho amb tots vosaltres.
Un dels projectes engegar Varem què la temporada passada, va ser la composició i gravació de l'havanera dedicada als pescadors de Sant Pol de Mar, TITULADA "Quan hi ha escata, una de Sant Pol, plata". Com hi ha hagut canvis en el grup, l'hem hagut d'una nova Adaptar la configuració i esperem poder-vos-la Presentar ben aviat. És una peça que ens va agradar treballar-la pel seu tema: Els Pescadors de l'Palangre a Sant Pol de Mar La lletra la va escriure en Miquel i la música, rica muda, és Tino.
M'agradaria deixar constància de l'Agriment del Grup ATOTAVELA al Quim i al Tino, pels anys plegats Cantat què hem fet i pel treball durant aquest temps.